RSS Feed

Interstate 60

Posted on torsdag, oktober 23, 2008 in Böcker

Här kommer nästa film i min serie kommentarer/recensioner av tv-serier och filmer jag nyligen sett. Interstate 60 hade jag aldrig hört talas om förrän en kompis rekommenderade den.

Den handlar om en kille som fyller år. Han råkar träffa på en äkta ”trickster” – en av de få inhemska amerikanska varelserna som uppfyller önskningar. Alltså inte en ande – som den grinige gubben i reklamen som hatar Lotto – utan en människoliknande typ som kallar sig O W Grant (One Wish Grant – enönskningsuppfyllning).

Men som alla tricksters är Grant opålitlig. Hans önskningar är oftast sammanlänkade med en inneboende fälla. Många som fått en önskning uppfylld blir dödad eller på något annat sätt lurad. En man som man får se, blir överkörd av en bil, alldeles efter han fått sin ogenomtänkta önskning uppfylld. En annan ville kunna äta så mycket han ville, men tänkte inte på hur hungrig han ständigt skulle bli och hur dyrt det skulle komma att bli.

Huvudpersonen i filmen, Neal Oliver, önskar sig ett svar på vad han ska göra med sitt liv. Det här intresserar för en gångs skull O W Grant så han skickar ut killen på en lång resa genom ett USA han inte riktigt känner igen. Ett alternativt universum kan man säga.

Här hittar Neal en stad där droger är lagliga – i alla fall en – och den gör alla till zombies som lever för att dansa på klubbar och på dagen går omkring som robotar och sköter gatsopning, papperkorgstömning mm i staden. En skillnad mellan den här staden och andra är att här blir ungdomar myndiga vid 16 års ålder. En desperat mamma liftar med Neal för att få tillbaka sin sextonårige son, men när hon inser att hon inte kan få det, mot hans vilja, tar hon också av drogen och sedan är hon lycklig, men totalt borta.

Man träffar också på en tjej som blivit besatt av att hitta det perfekta ligget. Hon försöker först få Neal, men när han inser att han bara ska bli en siffra i hennes anteckningsbok, vägrar han och hävdar att han kommer att bli den hon alltid minns, för att hon inte fick honom.

Då försöker hon förföra Grant, men får en otäck chock. Jag ska inte gå in på exakt vad det är. Filmen är full av galna, drastiska, skruvade skämt, men det finns en underliggande röd tråd.

När Neal vaknar – för han verkar ha drömt alltihop, men ändå inte – har han sitt svar. Han vet vad han ska göra med sitt liv.

Filmen är på ett sätt rätt episodisk, men alltihop hänger ihop och för övrigt är det mesta roligt och intressant. Jag kan rekommendera alla att se den här filmen, fast jag vet ju inte om alla kommer att tycka lika bra om den som jag gjorde. Ta chansen i alla fall.

Be the first to comment.

Leave a Reply